[Danish] Hundens mor by Pavlos Matesis

Title: Hundens mor [Goodreads]
Author: Pavlos Matesis
Publisher: Det Poetiske Bureaus Forlag
Published: 11/2018
Translator: Birthe Wied
Find in Danish

Original title: Η μητέρα του σκύλου [Goodreads]
Original publisher: Kastaniotis
Original date: 12/1990
Find in Greek

 

Description
Den græske forfatter og dramatiker Pavlos Matesis (1933-2013) havde i 1990 et veritabelt bestsellerhit med romanen, Hundens mor. Bogen er solgt i mere end hundredetusinde eksemplarer i Grækenland alene og er i de senere år udgivet i en lang række lande. Den udkom på engelsk i 2002 under titlen The Daughter og blev efterfølgende optaget på listen over 1001 bøger man bør læse før man dør. Nu findes den endelig på dansk ved Birthe Wied.

Dens styrke som fortælling består ikke mindst i, hvordan det lykkes forfatteren at fortælle om begivenhederne i en besat landsby under 2. Verdenskrig på en måde, så hovedpersonen og fortælleren, Rubinis blik ikke alene registrerer med barnets klarhed, men også med en vis grotesk munterhed. Samtidig forstår vi spændingerne i det sønderrevne land, der var på både italienske og tyske hænder og som kort efter 2. Verdenskrig blev kastet ud i en borgerkrig.

Tidernes ugunst og faderens angivelige forsvinden på den albanske front tvinger Rubinis moder til lægge sig i med italienske soldater for at forsørge sine børn, og efter krigsophøret skammes hun offentligt ud som luder.

Rubinis drøm om at blive skuespiller bliver hendes besættelse, en slags selvbedrag, men måske også hendes støtte i den hårde tid efter krigen. Hvad det ender med, bliver mere og mere uvist gennem plottets mange vendinger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.